Wiadomości o podobnej tematyce

  • Prezesami polskich spółek zostają słupy z Ukrainy

    Rodzimi inwestorzy coraz częściej powołują do zarządu firmy obywateli ze wschodu. Dzięki temu unikają odpowiedzialności majątkowej na razie bankructwa.

  • Węgry: Ekspansja polskich firm z sektora budowlanego

    Polskie firmy korzystają z budowlanego boomu na Węgrzech. Z początkiem ubiegłego roku, Węgrzy obniżyli VAT na nowe mieszkania domy z 27 do 5 proc. Na Węgrzech nastąpił boom budowlany - wzrost wartości zawieranych umów wzrósł aż o 30 proc. rok do roku.

  • Polacy kochają zakupy na kredyt

    Polacy uwielbiają zakupy, nawet jeśli trzeba je sfinansować kredytem, a wyprzedaże są dodatkowym impulsem do buszowania na sklepach zarówno stacjonarnych, jak internetowych.

  • Brexit: Polscy przedsiębiorcy nie kryją obaw

    Brexit budzi niepokój wśród niemal jednej piątej polskich przedsiębiorców. Ponad 17 proc. ankietowanych przedstawicieli naszych firm był przekonana, że wyjście Wlk. Brytanii z UE będzie miało wpływ na ich działalność.

Dodany przez Mariusz Ścięgno , w dniu 29/01/2015

Skrobia modyfikowana, z czym to się je...

Skrobia modyfikowana.

Brzmi groźnie, ale nie taki diabeł straszny, jak go malują. Wbrew pozorom, skrobia modyfikowana nie ma praktycznie nic wspólnego z żywnością modyfikowaną genetycznie. Oczywiście niewielu z nas zdaje sobie sprawę, czym tak naprawdę jest skrobia modyfikowana. Nie jest to jedna określona substancja. Skrobia modyfikowana to bardzo różnorodna grupa związków.

Celem modyfikacji skrobi jest zmiana i polepszenie właściwości pewnych produktów. Skrobię modyfikuje się metodami chemicznymi, fizycznymi i enzymatycznymi, lub kombinacjami owych metod. Najczęściej stosowana jest metoda chemiczna. Jednak świadomość konsumentów w ostatnich latach znacząco wzrosła i dlatego producenci są niejako zmuszeni w znacznym stopniu ograniczyć chemiczne dodatki w żywności.

Jak szukać skrobi modyfikowanej na etykiecie, w sklepie? Oczywiście nie jest to trudne, skrobia modyfikowana jest oznaczona symbolami od E1400 do E1500. Skrobię można spotkać w większości produktów używanych w naszych kuchniach; na przykład w ketchupach, jogurtach, gotowych daniach, pieczywie, przyprawach, a nawet w wędlinach…

Skrobia jest substancją pochodzenia wyłącznie roślinnego ( kukurydza, ziemniaki, tapioka, pszenica). Dlatego produkty zawierające skrobię modyfikowaną mogą bez obaw jeść weganie oraz wegetarianie.

Jak działa skrobia modyfikowana? To bardzo proste. Jej cząsteczki doczepiają się do cząsteczek innych substancji i zmieniają ich właściwości. Dlatego po dodaniu skrobi niektóre produkty stają się bardziej gęste, mogą wydawać się też bardziej tłuste. Skrobia modyfikowana jest najczęściej po prostu wypełniaczem produkowanym na skalę przemysłową przed różnych producentów takich jak www.ppz-niechlow.pl

Zasadniczo skrobia modyfikowana nie jest szkodliwa dla zdrowia człowieka. Oczywiście należy bardzo dokładnie sprawdzać opakowania produktów żywnościowych, ale akurat skrobia jest bardzo bezpiecznym dodatkiem do żywności. I jeśli nie mamy alergii pokarmowych to możemy jeść ją bez obaw, nie ma sensu szukać produktów, które nie zwierają skrobi.
Nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć smacznego…

W obiektywie

restauracja
catering
gastronomia
jedzenie
żywienie